Bosma belt met koningin Beatrix

Waarnemend Kamervoorzitter Martin Bosma heeft koningin Beatrix donderdagavond telefonisch op de hoogte gesteld van de uitkomst van het Kamerdebat. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagavond weten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met de benoeming van VVD-minister Henk Kamp en voormalig PvdA-leider Wouter Bos tot informateur. Onder hun leiding gaan de VVD en de PvdA onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

Kamp onderzocht na de verkiezingen van vorige week woensdag op verzoek van de Tweede Kamer welke partijen met elkaar moeten onderhandelen. De Tweede Kamer hield donderdag een debat over de verkiezingsuitslag en het advies van Kamp. Vrijdag overhandigt Bosma Kamp en Bos officieel hun opdracht, waarna de onderhandelingen beginnen.

Het is voor het eerst dat koningin Beatrix geen rol heeft bij de kabinetsformatie. Voorheen ontving zij na de verkiezingen alle fractievoorzitters en benoemde op basis van hun adviezen een of meer informateurs. Die taak nam Kamp ditmaal op zich.