Laatste grote Colombiaanse drugsbaron opgepakt

Colombia's laatste grote drugsbaron is gearresteerd in Venezuela. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dinsdagavond bekendgemaakt. Daniel 'Loco' Barrera is de derde grote Colombiaanse drugsbaas die het afgelopen jaar werd opgepakt.

De 50-jarige Barrera kon na een maandenlange operatie waaraan meerdere landen meewerkten, waaronder Venezuela en de Verenigde Staten, worden ingerekend in de Venezolaanse stad San Cristobal.

"De laatste van de grote capo's is gevallen", zei Santos tegen journalisten. Hij wilde geen vragen beantwoorden.

Generaal José Roberto Leon zei later in een telefonisch interview met persbureau AP dat Barrera zich niet verzette toen hij werd gearresteerd. Leon zei te verwachten dat Venezuela Barrera uitzet, maar wist niet wanneer.

Barrera was een van de meest gezochte misdadigers van Colombia. Eerder dit jaar loofden de autoriteiten een beloning van omgerekend zo'n twee miljoen euro uit voor informatie die naar zijn arrestatie zou leiden. Het is niet bekend of Barrera kon worden ingerekend na tips en of de beloning wordt uitgekeerd.

De bende van Barrera wordt ervan verdacht het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel van cocaïne te voorzien. Dat kartel verscheept de drugs op zijn beurt naar de Verenigde Staten.