Eerste transplantaties baarmoeder gelukt

's Werelds eerste baarmoedertransplantaties van moeder op dochter lijken een succes. Dat hebben de artsen van de universiteit van het Zweedse Göteborg, die de operatie uitvoerden, dinsdag bekendgemaakt.

Specialisten plaatsten de donorbaarmoeders afgelopen weekeinde bij twee vrouwen, beiden tussen de 30 en 40 jaar oud. Bij de ene was de baarmoeder eerder weggehaald wegens baarmoederhalskanker, de andere vrouw was geboren zonder baarmoeder.

"De vrouwen en hun donoren maken het goed, maar ze zijn moe", verklaarde leider van het universitair onderzoeksteam Mats Brännström.  Dankzij de getransplanteerde baarmoeder hopen de vrouwen later een eigen kind op de wereld te zetten. "Alle vrouwen zijn Zweeds, de donoren zijn de moeders van de ontvanger. Er zijn geen complicaties."

Aan de operaties namen meer dan tien artsen deel. Twintig wetenschappers, artsen en specialisten hebben sinds 1999 gewerkt aan het mogelijk maken van de ingrepen. De doktoren in Göteborg denken in de nabije toekomst jaarlijks zeker tien baarmoedertransplantaties te kunnen uitvoeren.

Eerste transplantaties baarmoeder gelukt
Eerste transplantaties baarmoeder gelukt (Foto: ANP)