'Vrouwen gedood bij NAVO-aanval Afghanistan'

Bij een luchtaanval van de NAVO zijn zondag volgens Afghaanse overheidsfunctionarissen acht vrouwen en meisjes omgekomen. Zeven vrouwen en meisjes zouden gewond zijn geraakt. De NAVO zegt dat de actie gericht was tegen opstandelingen, maar geeft toe dat er burgerslachtoffers zijn gevallen.

Volgens een woordvoerder van de lokale regering hebben dorpelingen de lichamen zondag naar het kantoor van de gouverneur gebracht. Ze riepen onder meer 'Dood aan Amerika!', aldus de woordvoerder.

De NAVO zei dat behalve een groot aantal opstandelingen, mogelijk 45, maar wellicht ook vijf tot acht Afghaanse burgers zijn gedood. Woordvoerder Dan Einert zei dat het onderzoek nog niet is afgerond. "Het beschermen van Afghaanse levens is de hoeksteen van onze missie en het maakt ons droef als wij vernemen dat ons optreden onopzettelijk burgers heeft geschaad", zei eerder een andere ISAF-woordvoerder, Jamie Graybeal.

Ook Afghanistan stelt een onderzoek in. President Hamid Karzai liet weten dat hij 'de luchtaanval van de NAVO die resulteerde in de dood van acht vrouwen' krachtig veroordeelt.