Diederik Stapel stapelt fraude op fraude

De commissies die onderzoek doen naar de fraude van voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel, hebben opnieuw fraude ontdekt in publicaties van zijn hand. Het gaat om zes artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Een daarvan maakte deel uit van een proefschrift, meldt een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen donderdag.

De commissies, onder leiding van Pim Levelt en John Noort, verwachten de eindresultaten van het onderzoek in het najaar te kunnen presenteren. Het onderzoek duurt langer dan verwacht, omdat pas gaandeweg de omvang van de fraude duidelijk werd. Wel verleent Stapel zijn medewerking aan het onderzoek, meldt een woordvoerder van Tilburg University.

Begin september werd bekend dat oud-medewerkers van Stapel meer tijd krijgen om delen van hun onderzoek opnieuw te doen. Dat lieten de Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg University weten, de universiteiten waar Stapel actief was als hoogleraar. Een wetenschapper van de universiteit in Tilburg stapte onlangs op, omdat veel van haar werk besmet is door de samenwerking met Stapel.

Stapel werd vorig jaar in Tilburg op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Inmiddels zijn meer dan honderd publicaties waar hij aan meewerkte onderzocht. Tot dusver is gebleken dat Stapel bij meer dan de helft daarvan fraudeerde.