Kunstwerk Sight Point terug op Museumplein

Het 11,5 meter hoge sculptuur Sight Point (for Leo Castelli) van Richard Serra keert donderdag na vijftien jaar terug op het Museumplein in Amsterdam. De plaatsing van het 'toonaangevende' kunstwerk bij de nieuwe ingang van het Stedelijk Museum neemt naar verwachting de hele dag in beslag.

Het in 1972 ontworpen beeldhouwwerk bestaat uit drie stalen platen van elk zeventien ton, van bijna twaalf bij drie meter, die aan de bovenkant een driehoek vormen. Het beeld van de post-minimalistische Serra werd in 1975 geïnstalleerd in de voormalige beeldentuin van het museum, maar moest in 1997 het veld ruimen vanwege de herinrichting van het plein.

Het staal bestaat uit een legering van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Het beeld is recentelijk schoongespoten en heeft daarom een staalkleur, maar wordt naar verwachting binnen een jaar weer roodbruin. Sight Point fungeert bij de nieuwe entree als een markeringsbeeld dat opvallend afsteekt tegen het wit van de badkuip, schrijft het museum voor hedendaagse kunst.

Het Stedelijk ging in 2003 dicht voor een ingrijpende verbouwing en gaat 23 september weer open. Het is twee keer zo groot als voorheen en stelt zich ten doel jaarlijks een half miljoen bezoekers te trekken.