AustraliŽ houdt Nederlandse supertrawler toch tegen

De Australische overheid heeft er met nieuwe wetgeving voor gezorgd dat de omstreden Nederlandse supertrawler Margiris, herdoopt tot Abel Tasman, de komende twee jaar niet mag vissen in Australische wateren. Donderdagmiddag werd de wetswijziging van milieuminister Tony Burke goedgekeurd door het parlement, melden Australische media.

In de bestaande wetgeving kon Australië schepen alleen weigeren als met zekerheid vaststond dat ze slecht waren voor het leven in zee. In de nieuwe wet kunnen schepen twee jaar lang geweigerd worden als onduidelijk is wat hun effect op het zeeleven is. In de tussentijd moet dat effect dan worden onderzocht.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) nam dinsdag nog contact op met de verantwoordelijke minister voor visserij Joe Ludwig om vragen te stellen over het visverbod voor het schip. Tegen dagblad The Australian zou Verhagen gezegd hebben dat de Nederlandse eigenaar van het schip, dat nu onder Australische vlag vaart, 'vele miljoenen dollars' geïnvesteerd heeft in het langlopende project.

De wet werd aangepast na acties van Greenpeace en recreatieve vissers. Volgens de milieubeweging zoeken grote schepen als de Abel Tasman telkens een nieuw gebied om leeg te vissen en doen Europese politici te weinig om dit tegen te gaan.