Nog meer doden door alcoholvergiftiging TsjechiŽ

Tsjechië heeft woensdag noodmaatregelen aangekondigd vanwege een golf van doden door alcoholvergiftiging. Zeker negentien mensen kwamen om en ten minste 24 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na het drinken van wodka en rum aangelengd met methanol.

Methanol wordt vooral gebruikt voor industriële doeleinden en aangezien het goedkoop is en amper te onderscheiden van echte alcohol, gebruiken criminelen het soms om alcohol mee aan te lengen die vervolgens met veel winst op de zwarte markt kan worden verkocht.

Premier Petr Necas riep alle Tsjechen woensdag op 'geen alcohol te drinken waarvan de herkomst onduidelijk is'. De autoriteiten vrezen echter dat het dodental nog verder zal stijgen.

Alle gevallen lijken verband met elkaar te houden en inmiddels zijn twee verdachten gearresteerd, zei politiechef Vaclav Kucera. Bij politieinvallen in meer dan vierhonderd kiosken en markten bleek dat daarvan ongeveer zeventig illegale alcohol verkochten.

Arts Igor Dvoracek zei dat er mogelijk op honderdvijftig mensen die de afgelopen weken zijn overleden autopsie wordt uitgevoerd om na te gaan of ook zij zijn gestorven aan alcoholvergiftiging.