Hollandse stedeling drinkt en blowt veel maar verder gezond

Inwoners van Nederlandse steden zijn gezonder, leven langer en zijn hoger opgeleid dan stedelingen uit andere Europese landen. Wel drinken en blowen ze meer. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder inwoners van 26 steden, waaronder in Nederland Amsterdam en Utrecht. Het project, Euro-Urhis 2 genaamd, wordt woensdag in Amsterdam gepresenteerd.

Er is een opvallende tegenstelling te zien tussen Oost- en West-Europa. In Oost-Europa zijn het vooral de welvarende en gezonde mensen die in de steden wonen. In het westen is dat precies tegenovergesteld, daar zijn mensen die in de stad wonen juist minder gezond dan dorpelingen. "De rijke, welvarende Nederlanders verlaten vaker de stad en gaan in de mooie dorpjes in de omgeving wonen", verklaart Erik van Ameijden, hoofd epidemiologie van de gemeente Utrecht en inhoudelijk verantwoordelijke voor het project.

Toch hebben Nederlandse stedelingen in vergelijking met inwoners van andere Europese steden weinig te klagen. Driekwart van zowel de Amsterdammers als de inwoners van Utrecht beoordeelt hun gezondheid als goed tot zeer goed. Dat is meer dan in andere stedelijke omgevingen. Een op de tien Amsterdamse jongeren geeft aan op te groeien in een arme familie, bij Utrechtse jongeren is dat 6 procent. Beide percentages zijn significant lager dan het Europese gemiddelde.

De levensverwachting en de jaren doorgebracht in goede gezondheid zijn ook hoger dan andere landen. Inwoners van het Noorse Oslo en de Franse steden Bordeaux en Montpellier scoren ook goed op het gebied van levensverwachting. Mensen die in Kaunas en Siauliai (beide Litouwen) wonen leven relatief het kortst en in minder goede gezondheid.