Halsema: veel misgelopen bij GroenLinks

Het is 'niet fraai' wat er de afgelopen tijd is gebeurd bij GroenLinks. Dat zei voormalig partijleider Femke Halsema dinsdagavond bij het televisieprogramma 1 Voor de Verkiezingen.

"Er is het afgelopen half jaar veel misgelopen", zei Halsema, die reageerde op de omstreden lijsttrekkersverkiezing bij GroenLinks en de kritiek op het leiderschap van haar opvolger Jolande Sap.

Sap is een beginnend leider die het zwaar heeft gehad met een verdeelde fractie waar mensen met verschillende ambities rondlopen, zei Halsema. Dat komt vaker voor. "Het hoort bij een politieke partij." Wel is het volgens de voormalig politica 'dramatisch' dat dit GroenLinks overkomt vlak voor de verkiezingen.

Daar staat volgens Halsema tegenover dat Sap een foutloze campagne heeft gevoerd. Sap is kwetsbaar geweest maar opereert desondanks naturel en inhoudelijk goed. "In de tussentijd is wel degelijk een leider opgestaan die op achterstand na een moeilijke periode buitengewoon veerkrachtig opereert." Zij prees het optreden van Sap tijdens het slotdebat dinsdagavond.

GroenLinks staat momenteel op vier zetels in de peiling. Wat Halsema betreft is een vertrek van Sap niet aan de orde, mocht de peiling zich vertalen in de verkiezingsuitslag.