Familie Van Gogh woedend over tv-serie

Johan van Gogh beticht de EO van 'stemmingmakerij'. De zoon van Vincent Willem, het neefje van schilder Vincent van Gogh, is woedend over de tv-serie rond de beroemde schilder. Hij is niet te spreken over hoe zijn vader, gespeeld door Jeroen Krabbé, wordt neergezet in het volgend jaar te verschijnen Van Gogh: Een Huis voor Vincent.

"De serie is een belediging voor de hele familie", zegt Johan van Gogh dinsdag in het AD. "Het ergste vind ik dat Krabbé hem gaat neerzetten als iemand die probeerde Van Goghs schilderijen te verkwanselen in Parijs." Volgens hem wilde zijn vader de collectie schilderijen juist bij elkaar houden.

"Ze vinden het verhaal van mijn vader Vincent Willem blijkbaar niet spannend genoeg, dus hebben ze het maar lekker sensationeel gemaakt", vervolgt Johan van Gogh, vader van de vermoorde regisseur Theo van Gogh. "Natuurlijk bestaat er vrijheid van meningsuiting, maar dit gaat te ver."

De eindredacteur Drama van de EO laat weten dat het verhaal 'ietwat gedramatiseerd' is, maar dat er vooraf wel gesproken is met de erven van de schilder. "Ook hebben we geprobeerd Johan van Gogh te spreken, maar die wilde dat niet."

Van Gogh: een Huis voor Vincent wordt begin volgend jaar uitgezonden door de omroep. Barry Atsma vertolkt Vincent van Gogh.