'VVD in paniek'

De VVD is enigszins in paniek en lijsttrekker Mark Rutte is zenuwachtig geworden over de opmars van PvdA-leider Diederik Samsom. Dit zei politiek analist Kees Boonman maandag in EénVandaag. Volgens hem heeft de VVD zijn pijlen in het begin van de verkiezingscampagne verkeerd gericht op SP-voorman Emile Roemer.

"Rutte zou een korte, heftige campagne voeren, niet te lang, heel gericht op de vijand Roemer. Maar die vijand is weg", analyseert Boonman. Hierdoor moet Rutte opeens fel van leer trekken over het 'rode gevaar' van PvdA, maar dat lukt niet goed, concludeert de EénVandaag-journalist. Bij een tweestrijd met de SP zou Rutte de premier gespeeld hebben en de harde aanvallen overgelaten hebben aan hardliners binnen de VVD.

Ook De Telegraaf waarschuwt voor een zege van de PvdA. De PVV van Geert Wilders zou bij de echte Tweede Kamer-verkiezingen aanstaande woensdag wel eens meer stemmen kunnen krijgen dan uit peilingen blijkt, door de zogeheten 'gordijnstemmers'. Dit zou dan vooral ten koste kunnen gaan van de VVD.