PvdA onder vuur van zzp'ers

Het plan van de PvdA om de arbeidskorting voor zelfstandige ondernemers af te bouwen heeft geleid tot onvrede bij zzp'ers. Johan Marrink van de stichting ZZP Nederland stelt maandag in NRC Handelsblad dat de PvdA 'zzp'ers wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen'. Volgens de PvdA wordt een einde gemaakt aan een 'dubbele korting'.

De PvdA wil dat de arbeidskorting, die kan oplopen tot zestienhonderd euro per jaar, in de toekomst alleen nog maar voor mensen in loondienst geldt. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom stond dit al in het partijprogramma, en is de maatregel ter doorrekening aan het Centraal Planbureau voorgelegd.

Een D66-raadslid heeft de website zzpboete.nl in het leven geroepen om te protesteren. Volgens Marrink spreekt uit het PvdA-plan 'minachting voor de zzp'er'.

Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot blijven zelfstandigen ook bij de PvdA veel minder belasting betalen dan werknemers. De arbeidskorting wordt echter afgebouwd. "Het verschil in belastingdruk tussen zelfstandigen en werknemers is namelijk zo groot geworden dat, ook volgens het CPB, een ongezonde trend naar fiscaal gedreven (schijn)zelfstandigheid gaande is." Hij vindt dat 'oneerlijk ten opzichte van werknemers die steeds meer belasting moeten betalen'.