Aanval Rutte op socialisten laat Roemer koud

Emile Roemer ligt niet wakker van de felle woorden van VVD-leider Mark Rutte over socialisten. Wel is hij geschrokken dat Rutte, die geschiedenis studeerde, 'zich zo slecht heeft verdiept in de ideologie van de tegenstander'. Rutte waarschuwde zaterdag in De Telegraaf voor de gevaren van een linkse partij aan de macht.

Rutte herhaalde zaterdag in Tros Kamerbreed dat hij de opkomst van de PvdA 'bedreigend' vindt. Hij vindt niet dat die uitspraken 'een premier onwaardig' zijn. "Ik wijs erop dat PvdA een aantal plannen heeft die slecht zijn voor Nederland." Ook wees hij op de ideologische verschillen tussen het liberalisme en het socialisme, iets wat de Rutte in deze campagne als een mantra herhaalt.

Volgens Roemer zit Rutte ernaast. Volgens hem is de SP 'de enige Volkspartij voor Vrijheid en Democratie'. Hij nam Rutte zijn opmerkingen niet persoonlijk kwalijk. "We zijn natuurlijk geen watjes, en het is verkiezingstijd. Maar ik snap niet dat zo'n aardige man zo'n fout programma kan hebben", zei Roemer.

PVV-leider Geert Wilders meldde zaterdagochtend op Twitter: "Rutte zeurt wel over PvdA maar sluit ze niet uit." Volgens hem staat een paars kabinet, bestaande uit de VVD, de PvdA en D66 'al in de grondverf'. "Een stem op de VVD dus een stem op de PvdA."

Roemer zei dat hij de opmerkingen van Wilders goed kan begrijpen. Ook hij vreest voor een paars kabinet. "Ik ben bang dat heel veel links kiezers die op de PvdA stemmen spijt krijgen, omdat hun stem op 13 september niet zoveel meer waard is." Rutte zei dat hij samenwerking met de SP niet uitsluit, maar wees er wel op dat de afstand 'buitengewoon groot is' tussen de VVD en de SP.