Rutte wil wietpas opnieuw bekijken

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) wil later dit jaar bekijken of er aanpassingen nodig zijn voor de wietpas. Dat zei hij donderdagavond in Nieuwsuur. Een dag eerder trok burgemeester van Maastricht en partijgenoot van Rutte Onno Hoes zijn handen af van de wietpas.

Volgens Rutte moeten de bezwaren 'serieus worden besproken'. "We moeten niet doorgaan alsof het perfect is ingevoerd", zei hij.

Hoes wil dat in plaats van het verplichte lidmaatschap van coffeeshops softdrugs ook verkocht mogen worden op vertoon van een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister. Hij wil wel vasthouden aan het beleid dat alleen Nederlandse ingezetenen een coffeeshop binnen mogen. Omdat drugsrunners mensen nu op agressievere wijze benaderen, pleit Hoes ook voor meer politiecapaciteit.

De invoering van de wietpas in het zuiden van Nederland heeft de overlast doen toenemen. Zo wordt er meer drugs op straat verhandeld. Amsterdam is fel gekant tegen de pas, die later ook in de Randstad wordt ingevoerd. Wethouder Lodewijk Asscher zei donderdag in Nieuwsuur blij te zijn met de opmerkingen van Rutte.