Rechtbank doet uitspraak in Facebookmoord

De rechtbank in Arnhem doet maandagmiddag uitspraak in de facebookmoordzaak. De zaak draait om het doodgestoken meisje Winsie. Een 15-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel hoorde twee weken geleden een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs eisten.

De 15-jarige Winsie werd op 14 januari neergestoken in haar ouderlijk huis in de Stadhoudersstraat in Arnhem en overleed enige dagen later aan haar verwondingen. Haar vader werd ook neergestoken toen hij zijn dochter probeerde te beschermen, maar hij overleefde de steekpartij.

De verdachte zou Winsie hebben neergestoken in opdracht van een 16-jarig meisje uit Arnhem en haar 18-jarige vriend uit Rotterdam, omdat Winsie over het meisje zou hebben geroddeld op onder meer Facebook. De Rotterdammer zou de jongen uit Capelle aan den IJssel hebben ingehuurd om Winsie te vermoorden. De zaak tegen dit tweetal, dat terechtstaat voor uitlokking van de moord, is uitgesteld tot eind oktober omdat er nog getuigen moeten worden gehoord.

De eis tegen de 15-jarige jongen is de hoogste straf die een minderjarige kan krijgen. De rechtbank in Arnhem heeft zijn zaak niet achter gesloten deuren behandeld, omdat het belang van openbaarheid volgens de rechtbank in dit geval prevaleerde boven zijn privacy, vanwege de ernst van de zaak en de maatschappelijke verontwaardiging.