Pechtold vraagt VVD en SP om helderheid over Europa

VVD en SP moeten zich voor de verkiezingen helder uitspreken over Europa. Die oproep doet D66-leider Alexander Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur. Kiezers hebben er volgens hem recht op om voor de verkiezingen te weten wat politici van plan zijn met Europa.

VVD-leider Mark Rutte en zijn SP-collega Emile Roemer hebben toegezegd Griekenland niet opnieuw geld te lenen. De VVD had bij de vorige verkiezingen in 2010 ook beloofd dat er geen cent naar Griekenland zou gaan, memoreert Pechtold. Rutte stemde uiteindelijk toch in met de steun aan Griekenland. "Dat ondermijnt het vertrouwen van mensen in politici maar ook in Europa", concludeert Pechtold.

Volgens de D66-leider geven alleen de PVV en D66 duidelijkheid over Europa. De PVV wil uit de Europese Unie en D66 'wil vooruit met de democratie en daadkracht in Europa'.

Roemer gaf onlangs aan niet van plan te zijn een boete aan Brussel te betalen als Nederland zich niet aan Europese begrotingsregels houdt. Later zwakte hij die uitspraak af.

Rutte zegt geen behoefte te hebben aan Europese vergezichten. Dit tot ongenoegen van Pechtold, die ziet dat mensen zich zorgen maken over Europa. "Het komende kabinet moet belangrijke besluiten nemen over en met Europa. Alle partijen moeten daar nu helder over zijn tegen mensen."

Europese regeringsleiders moeten in oktober weer besluiten nemen over eventuele nieuwe steunoperaties. Vermoedelijk is Rutte dan nog premier. "Mensen hebben het recht om te weten hoe partijen in de komende kabinetsperiode gaan stemmen in Brussel", vervolgt Pechtold. "Als partijen nu geen duidelijkheid geven, zijn mensen straks teleurgesteld en voelen ze zich overvallen door Europese afspraken."

Pechtold zou in Nieuwsuur oorspronkelijk in debat gaan met PVV-leider Geert Wilders maar die zegde af, omdat hij de D66-leider komende week ook al treft. In plaats daarvan gaat hij in gesprek met negen PVV-kiezers. "Omdat Geert Wilders zelf niet durft", liet de partij zaterdag weten.

De PVV-aanhangers die debatteren met Pechtold maken zich zorgen over de invloed van Europa, de gevolgen van de crisis en de problemen in Griekenland en Spanje. Pechtold interviewde twee van hen over hun politieke keuze voor zijn boek Henk, Ingrid en Alexander.

D66 lanceerde zaterdag zeven 'verbeterpunten' voor Europa: organiseer Europees bankentoezicht, voltooi de interne markt, laat Europa doen wat Nederland niet alleen kan, maak één Europese vuist., benut kansen op nieuwe groei, bescherm mensenrechten en vrijheid beter en geef mensen de macht over Europa.