Oekraïne steekt Nederland voorbij op UEFA-ranglijst

Nederland is door Oekraïne gepasseerd op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Door de magere prestaties van de Nederlandse clubs in de voorronde van de Europa League staat Oekraïne nu zevende op de ranglijst van de prestaties van clubs per land, met een kleine voorsprong op Nederland.

Op basis van de lijst wordt het aantal deelnemers aan Europese toernooien vastgesteld. De plaats verlies op de ranglijst heeft geen directe gevolgen voor Nederland. Voor de nummers zeven tot en met negen geldt dezelfde verdeelsleutel voor de Champions League en de Europa League.

Nederland, Oekraïne en Rusland wisselen elkaar al jaren af op de plaatsen zeven, acht en negen. Rusland staat nu op enige afstand negende.

De kans dat Oekraïne lang boven Nederland staat is niet groot. De lijst wordt berekend op basis van de prestaties van de afgelopen vijf jaar. Aan het einde van het huidige seizoen vallen de prestaties van vijf jaar geleden af. Oekraïne presteerde die jaargang veel beter dan Nederland, waardoor veel punten verloren gaan. Ook Rusland deed het toen beter.

Nederland heeft nog drie van de zeven deelnemers aan Europees voetbal over, te weten Ajax (Champions League), PSV en FC Twente (beide Europa League). Oekraïne en Rusland hebben nog vier vertegenwoordigers over.