Geen excuses Van der Staaij

SGP-leider Kees van der Staaij vindt verkrachting 'iets vreselijks' en 'zeer tragisch'. Of zwangerschap na verkrachting wel of niet vaker voorkomt, is voor de SGP 'niet de hoofdvraag'. Dat heeft Van der Staaij dinsdagavond laten weten in een schriftelijke verklaring naar aanleiding van ophef over zijn uitspraken over zwangerschap door verkrachting eerder op de dag.

"Feit is dat er van alle abortussen per jaar slechts een heel klein percentage plaatsvindt als gevolg van een zwangerschap na verkrachting. Het grote probleem is dat het vanzelfsprekend wordt gevonden dat er in Nederland ieder jaar meer dan dertigduizend ongeboren kinderen worden geaborteerd", staat in de verklaring.

Van der Staaij werd tijdens een interview op RTL-Z gevraagd naar zijn reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin. Die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. Van der Staaij nam daar geen afstand van. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider. Ook in die gevallen wil de SGP abortus niet toestaan.

Politici van andere partijen spraken schande van de uitspraken van Van der Staaij. "Walgelijk", zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Schandalig", oordeelde PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Haar fractiegenoot Jetta Klijnsma stelde dat Van der Staaij alle vrouwen van Nederland excuses verschuldigd was.

Kees van der Staaij
Geen excuses van Van der Staaij (Foto: Novum)