SGP: zelden zwangerschap na verkrachting

De kans dat vrouwen die worden verkracht zwanger raken, is klein. Dat heeft SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij dinsdag gezegd bij RTL Z.

Van der Staaij werd gevraagd naar zijn reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin, die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. "De kans op een zwangerschap is dan weliswaar maar heel erg klein, maar de problemen zijn immens als dat gebeurt", zei de SGP'er.

Akin zei dat vrouwen een mechanisme hebben dat in werking treedt bij verkrachting. "Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen." Interviewer Frits Wester wilde weten of Van der Staaij dat ook vindt. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider.

De orthodox-christelijke politicus zei verder dat hij ook in die gevallen tegenstander blijft van een abortus. Op Twitter reageren politici verontwaardigd op de uitspraak van Van der Staaij. Tofik Dibi (GroenLinks) spreekt van een 'walgelijke uitspraak'. Khadija Arib noemt het een 'schandalige uitspraak'. "Wil de SGP soms terug naar de breinaalden?", vraagt de PvdA'er zich af op Twitter.

Akin liet overigens later weten dat hij zich tijdens het interview waar hij zijn omstreden uitspraak deed had 'versproken'. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en zijn running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen.


SGP: weinig kans op zwangerschap na verkrachting (Foto: Novum)