Wisseltruc in vergaderruimte Schiphol mislukt

De marechaussee heeft zes mensen aangehouden voor een ingewikkelde geldwisseltruc in een gehuurde vergaderruimte op Schiphol. Personeelsleden roken onraad toen ze zagen dat het kijkgaatje van de zaal was afgeplakt en schakelden de marechaussee in, zo laat de marechaussee woensdag weten.

Drie oplichters wisselden geld en sieraden om voor vals geld. Dat deden zij door middel van een geldtelmachine en een geprepareerde kast. In de kast zat een van de drie, een 18-jarige Italiaanse, die echt geld omwisselde voor vals geld. De drie verdachten - behalve de Italiaanse een 27-jarige Kroatische en een nog onbekende 38 jarige man - worden verdacht van oplichting.

De drie 'slachtoffers' van de geldwisseltruc probeerden 270.000 euro contant geld en gouden sieraden ter waarde van een ton te wisselen voor zes ton in biljetten van vijfhonderd euro. Zij zitten ook vast, op verdenking van witwassen. Het gaat om twee Nederlanders van 50 en 64 jaar uit Bemmel en het Duitse Kranenburg en een 37-jarige Arnhemse.

De aanhouding van de zes vond twee weken geleden plaats. Vier van de verdachten, die nog vastzitten, worden woensdag voorgeleid. De marechaussee en justitie in Haarlem onderzoeken de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Wisseltruc in vergaderruimte Schiphol mislukt (Foto: Novum)