Korpschefs willen voorlopig geen filefuik meer

De politie moet voorlopig stoppen met het creëren van files om voortvluchtige verdachten te stoppen. Dat adviseert de Raad van Korpschefs woensdag. De korpschefs willen dat er eerst een landelijk beleid en richtlijnen worden opgezet.

"Er moet professionele ruimte zijn voor de politie om in complexe situaties te handelen", zegt Ad Heil, korpschef in de regio Brabant-Noord in een reactie. Er moet volgens hem een landelijk beleid komen voordat de politie weer met opzet een file creëert.

Heil reageert daarmee op het besluit van justitie om de politieagenten die betrokken waren bij de fatale filefuik op de A2 in oktober niet te vervolgen. Een van de redenen voor dit besluit was het ontbreken van regionaal of landelijk beleid. Bij het incident kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven toen een benzinedief een door de politie gemaakte file ramde.

De politie onderzoekt momenteel hoe het landelijke of regionale regelgeving over het stoppen van achtervolgingen kan invullen. Daarbij moet een afweging worden gemaakt tussen langdurige achtervolgingen met het risico dat andere verkeersdeelnemers betrokken raken en het zo snel mogelijk aanhouden van de verdachte.