Sap wil aanblijven als GroenLinks-leider

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap wil na de verkiezingen aanblijven als partijleider, ook als haar partij niet meer zetels haalt dan de vier of vijf die de peilingen nu voorspellen. Dat heeft Sap maandag gezegd in een interview op BNR.

Sap wil niet zeggen hoeveel zetels ze hoopt te halen. "Ik wil me niet aan een aantal vasthouden, maar ik zou teleurgesteld zijn als we uitkomen waar de peilingen nu staan. Maar wat de kiezers ons ook gunnen, ik blijf buitengewoon gemotiveerd." Sap zei desgevraagd 'zeker' aan te blijven als de huidige peilingen werkelijkheid worden.

Sap zei zaterdag in een interview met de Volkskrant te betreuren dat ze niet meteen de steun van de leden van GroenLinks heeft gevraagd nadat Femke Halsema haar in december 2010 naar voren had geschoven als nieuwe partijleider. "Dat heb ik nu, na het lijsttrekkersreferendum, duidelijk wel. Dat is vereist om als politiek leider aan de slag te kunnen."

In juni won Sap na veel tumult de lijsttrekkersverkiezing van Tofik Dibi, met 84 procent van de stemmen. Desondanks ligt Sap in eigen kring onder vuur. Vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent zei vorige maand dat het fractiebestuur onder Sap niet functioneert. Een ander fractielid dat niet terugkeert, Bruno Braakhuis, speculeerde niet veel later hardop over kandidaten voor de opvolging van Sap.