Kakkerlakkeninvasie in Etten-Leur

Honderden kakkerlakken zijn zaterdagavond opgedoken in het Brabantse Etten-Leur. Rond 23.00 uur waarschuwde een bewoner dat het op de Gildebroederstraat en de Hubertuslaan krioelde van de kakkerlakken, meldt de politie.

In een straal van honderd meter rond de straten stuitten agenten op kakkerlakken. Er werd opgeschaald naar GRIP 1, wat inhoudt dat coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig is om het probleem op te lossen.

Een expert stelde vast dat het om meerdere soorten gaat. Een deel komt oorspronkelijk niet in Nederland voor. De politie vermoedt dat iemand de insecten in een bossage aan de Gildebroederstraat heeft achtergelaten. Om hier zekerheid over te krijgen is een onderzoek ingesteld.

Kakkerlakken zijn niet giftig, maar zij kunnen bacteriën of schimmels dragen die wel een gevaar vormen. De gemeente schakelt daarom een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf in om de dieren te verdelgen. De kakkerlakken die in het zicht lopen worden verbrand.

Enkele bewoners zijn zondagnacht al door de brandweer en de politie geïnformeerd, de overige bewoners volgen in de loop van zondag. Zelf een kakkerlak effectief doodtrappen vergt overigens de nodige maatregelen. De schoenen moeten na de trap worden ontsmet met water en een scheutje chloor. Anders kunnen uit de eitjes van de doodgetrapte kakkerklak na een week nieuwe beestjes ontstaan. De kakkerlakken verbranden is wat dat betreft veiliger.