'Harde sancties helpen bijstand niet'

Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) is contraproductief bezig als hij bijstandsgerechtigden met sancties uit de bijstand probeert te krijgen. De motivatie verhogen helpt veel beter, reageert de vereniging van gemeentelijke sociale diensten Divosa vrijdag op een brief van De Krom. Maar de budgetten voor motivering 'zijn door het kabinet de afgelopen jaren juist gehalveerd'.

De Krom schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat bijstandontvangers te vrijblijvend denken over de sollicitatieplicht. Hij is ook kritisch over de lage bereidheid om te verhuizen voor een baan en om tijdelijk werk aan te nemen.

Divosa-voorzitter René Paas beaamt dat geen zin hebben in een baan geen reden mag zijn om een baan niet aan te nemen. De bijstand is volgens hem 'nooit bedoeld om rustig te wachten op de ideale baan'. Ongemotiveerde bijstandsgerechtigden sanctioneren - wat steeds vaker gebeurt - is echter niet altijd de oplossing, vindt Paas.

Divosa neemt het ook op voor de bijstandsgerechtigden. Een tijdelijke baan zorgt in een derde van de gemeenten voor heel veel rompslomp en wachttijd als daarna weer bijstand moet worden aangevraagd. Dat iemand met weinig financiële ruimte dan opziet tegen een baan van een maand, vindt Divosa te begrijpen. Paas roept gemeenten daarom op om het gemakkelijker te maken om bijstandsuitkeringen opnieuw op te starten.

Zo kritisch zijn over mensen in de bijstand helpt bovendien de sociale diensten niet om mensen aan een baan te helpen. Veel werkgevers zijn al kopschuw in het aannemen van bijstandsgerechtigden, en ongenuanceerde berichtgeving helpt dan niet, vindt Divosa.