Obama bejubelt Mars-missie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de 'sensationele' landing van de Marsrover Curiosity bejubeld. Hij spoorde de wetenschappers die de rover besturen aan onmiddellijk contact met hem op te nemen als ze buitenaards leven vinden.

"Als jullie contact weten te leggen met Marsmannetjes, laat me dat alsjeblieft meteen weten" aldus een enthousiaste Obama. "Ik heb een vrij volle agenda, maar ik vermoed dat Marsmannetjes bovenaan mijn lijst van prioriteiten zouden komen te staan. Zelfs als het alleen om microbieel leven gaat zal het opwindend zijn."

De Curiosity landde vorige week op Mars. Obama sprak per telefoon de wetenschappers in het Jet Propulsion Laboratory van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA toe. Hij beloofde zijn publiek zich te zullen verzetten tegen verdere bezuinigingen op wetenschap. "Ik geef jullie mijn persoonlijke belofte dat ik mijn best ga doen om deze kritieke investeringen te beschermen."

Obama had ook nog wat te zeggen over Bobak Ferdowski, de leider van het project, en diens hanenkam. "Ik heb in het verleden zelf overwogen een hanenkam te nemen. Maar mijn team ontmoedigt dat elke keer", zei Obama, wiens commentaar met gelach werd onthaald. "Het is wel duidelijk dat NASA ver is gekomen sinds de tijd van witte overhemden, hoornen brillen en pennenhouders in de borstzak."


Obama bejubelt Mars-missie (Foto: Novum)