Mars lijkt op een woestijn

Onderzoekers concluderen na de eerste foto’s van Mars-voertuig Curiosity grondig bestudeerd te hebben, dat Mars eigenlijk verdomd veel lijkt op een woestijn. Amerikaanse onderzoekers menen vooral de woestijn van Californië te herkennen in het Mars-landschap.

Iedereen die hoopte dat er ooit nog een planeet zou worden bezocht die gelijkenissen vertoont met de Aarde heeft dus voldoende reden om blij te zijn. Het slechte nieuws is dat iedereen eigenlijk al wist dat het oppervlak van Mars een nogal dooie bedoening is.

Hoe dan ook: de onderzoekers zijn er dolgelukkig mee. Zo meent wetenschapper John Grotzinger dat men zelfs wel eens zou kunnen denken dat de verspreide foto’s gewoon in een aardse woestijn genomen zouden kunnen zijn, omdat de stoffige zandvlakte op Mars zo ongelofelijk veel lijkt op een stoffige zandvlakte op Aarde.

Het wachten is op de eerste concrete onderzoeksresultaten van de Mars-expeditie. Het is mogelijk dat die nog spectaculairder zijn dan wat er tot nu toe naar buiten is gebracht.