SP stelt Kamervragen over voetbalrechten

De SP heeft Kamervragen gesteld over de aankoop door Rupert Murdoch van de uitzendrechten van de Eredivisie. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vreest dat de voetbalkijker de dupe wordt.

Van Dijk wil garanties dat niet getornd wordt aan uitzending van de samenvatting op het publieke net op zondagavond om 19.00 uur. Ook wil de SP weten wat de regering ervan vindt dat de voetbalrechten nu grotendeels in handen van een buitenlandse commerciële partij zijn.

Woensdagochtend werd bekend dat Murdochs bedrijf Fox een belang van 51 procent heeft gekocht in Eredivisie Media & Marketing, de onderneming waar de uitzendrechten voor de achttien clubs in de Eredivisie in zijn ondergebracht. "Murdoch betaalt daar nu een miljard euro voor. Dat wil hij linksom of rechtsom terugverdienen", zegt Van Dijk.

De VVD noemt de ontwikkeling juist goed nieuws voor het voetbal. De clubs krijgen immers meer geld in het laatje voor bijvoorbeeld het opleiden van jonge spelers. "Voor de kijker verandert er niets", vermoed VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg.

De Mediawet garandeert nu nog dat samenvattingen van wedstrijden in de Eredivisie op het open net komen, en dus niet uitsluitend voor betalende kijkers te zien zijn. Van Miltenburg kan niet uitsluiten dat deze bepaling verandert. "Sport is geen prioriteit voor de publieke omroep. Als de publieke omroep heel veel geld zou moeten betalen voor samenvattingsrechten, geld dat in de zakken van Murdoch verdwijnt, is het de vraag of dat nog moet kunnen."

De rechten voor samenvattingen liggen tot volgend seizoen nog bij de NOS. Wat er daarna gaat gebeuren is onduidelijk. De NOS vreest dat met de komst van een grote internationale speler de prijs voor de rechten te hoog wordt om deze voor de publieke omroep veilig te stellen.