1 miljard voor rechten Eredivisie

De Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch koopt de uitzendrechten van voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Dat schrijft De Telegraaf. Murdochs Amerikaanse tv-netwerk Fox mag de wedstrijden vanaf het seizoen 2013-2014 twaalf jaar uitzenden. Met de overeenkomst is volgens de krant ruim een miljard euro gemoeid.

De deal, de grootste in de historie van het Nederlandse voetbal, is volgens De Telegraaf afgelopen week in Londen gesloten en vervolgens in het diepste geheim voorgelegd aan de directies van de eredivisieclubs. Betrokkenen moesten vanwege de enorme omvang van de deal een geheimhoudingsdocument tekenen.

Het bedrijf van Murdoch betaalt het eerste seizoen zestig miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van Fox.

Naar verwachting gaat de zender in Nederland ook andere sporten uitzenden. Het is niet duidelijk wat de overeenkomst betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt.

Murdoch kocht onder de naam Sky eerder dit jaar al de rechten van de Duitse Bundesliga.