Hamer: PvdA kan nog de grootste worden

De PvdA hoopt er nog altijd op de grootste partij van Nederland te worden. Lijsttrekker Diederik Samsom gaat zich mengen in wat tot nog toe een tweestrijd leek tussen VVD-voorman Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer, voorspelt PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer dinsdag in de Volkskrant.

Hamer, die zesde staat op de PvdA-lijst, stelt dat de SP verslaan op 12 september nog altijd kan. Ze wijst daarbij op eerdere verkiezingen. "De eindfase is het belangrijkst. Kijk naar Balkenende in 2002, Bos in 2003 en de eindsprint van Cohen in 2010. Gebeurt zoiets weer, dan kunnen we de grootste worden."

In de jongste peiling van Maurice de Hond staan de SP en de VVD op respectievelijk 34 en 32 zetels. De PvdA is in de peiling van zondag de vierde partij met zeventien zetels. De PVV staat op de derde plek met achttien zetels.

Hamer verwacht echter dat de PvdA het de SP en VVD nog moeilijk gaat maken. "Als de debatten losbasten, krijgt dat zijn eigen dynamiek. Weken naar een tweegesprek kijken, gaat Nederland niet interessant vinden." Samsom is een goede debater, zegt het Kamerlid. "Diederik is breed, inhoudelijk, financieel sterk. Hij zal kleur geven aan het debat."

Volgens Hamer werd pas in het kabinet met Balkenende gesproken over de mogelijkheid dat de SP groter zou worden dan de PvdA. "De SP kon overal tegen zijn, terwijl de PvdA de crisis aan het bestrijden was." De SP is daarbij, stelt Hamer, mee opgeschoven naar de PvdA. "Ze hebben geleerd dat je met alleen maar nee zeggen niet aan de macht komt."