Oldtimers zorgen voor steeds meer vervuiling

De vervuiling door auto's ouder dan 25 jaar neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De oldtimers waren vorig jaar verantwoordelijk voor vijf procent van alle uitstoot van fijnstof door personenwagens. Van de uitstoot van stikstofoxiden is tien procent afkomstig van oldtimers, terwijl maar anderhalf procent van alle gereden kilometers wordt afgelegd door oude auto's.

In 2015 zou het gaan om respectievelijk vijf en vijftien procent. De stijging in de uitstoot van stikstofoxiden komt omdat de rest van het wagenpark steeds schoner wordt door Europese regelgeving.

Om de uitstoot terug te dringen, zou een landelijke milieuzone moeten worden ingesteld, die oldtimers uit de binnensteden weert. Deze zones moeten wel substantieel groter zijn dan de huidige milieuzones voor vrachtwagens, zo valt te lezen in het woensdag gepubliceerde rapport.

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) pleitte eerder al voor de invoering van dergelijke zones. De bewindsman liet toen ook weten dat in de omringende landen oude auto's al langer worden geweerd uit de binnenstad.

Ook onder meer Utrecht wil oude auto's gaan weren. Volgens het plan moeten dieselwagens ouder dan acht jaar en benzinewagens ouder dan twaalf jaar voor 2015 uit de stad verdwijnen.


Oldtimers zorgen voor steeds meer vervuiling (Foto: Novum)