GroenLinks wil 80-kilometerzones rond alle steden

Op alle snelwegen die door stedelijk gebied lopen moet de maximumsnelheid worden verlaagd naar 80 kilometer per uur. Daarvoor pleit GroenLinks dinsdag. De ingegane verhoging op de ringwegen in de Randstad moet daarmee weer worden teruggedraaid.

"In de stedelijke regio's wonen 230.000 mensen rond de snelwegen. We moeten hen voor eens en voor altijd duidelijkheid geven over onze limieten", zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver dinsdag in het televisieprogramma Half 8 Live! "Rustiger rijden beschermt de gezondheid en de nachtrust van deze omwonenden."

GroenLinks wil, behalve langs de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, dat onder meer de snelheid omlaag gaat op de snelwegen rond Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch en Arnhem.

Om de snelheid op de ringwegen in de Randstad is al langere tijd veel te doen. Vanaf 1 juli mag er weer 100 kilometer per uur worden gereden op de A12, A10 en A13. Daarmee kwam een einde aan de 80-kilometerzones op de wegen. De gemeenten maakten bezwaar, maar minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) schoof dat opzij. Volgens haar is de luchtvervuiling aanzienlijk verminderd door het schoner worden van de auto's.