Groenlinks wil vervroegde evaluatie wietpas

GroenLinks wil dat de invoering van de wietpas versneld wordt geëvalueerd. De partij wil daarnaast dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bekendmaakt hoeveel meldingen van drugsoverlast de afgelopen maanden zijn geregistreerd en wat daarmee is gebeurd. De evaluatie staat gepland voor oktober.

De partij reageert op een bericht van de Volkskrant over de toegenomen wietverkoop op straat, volgens GroenLinks een 'gevaarlijke' ontwikkeling. Er is geen kwaliteitscontrole en straatdealers bieden ook zwaardere drugs aan. De overlast is de afgelopen maanden gestegen, bleek eerder al.

"We zijn altijd tegen invoering van de wietpas geweest en de praktijk lijkt onze argumenten nu te ondersteunen", zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Het is belangrijk dat de evaluatie er vlak na de verkiezingen ligt. Een nieuw te vormen kabinet kan dan een wijs besluit nemen."

De wietpas werd op 1 januari ingevoerd in de grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Coffeeshops in het zuiden mogen sinds 1 mei alleen drugs verkopen aan mensen die een pasje van de coffeeshop hebben. In de rest van het land wordt de pas op 1 januari 2013 verplicht. Diverse steden, waaronder Amsterdam, zien niets in de maatregel.

Opstelten zei twee maanden geleden 'in de kern' tevreden te zijn over de invoering van de wietpas. Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei de minister toen. Hij was ook 'wel tevreden' over de 'scherpe' manier waarmee politie en OM de straathandel aanpakken.

De minister was minder te spreken over het gebrek aan enthousiasme bij coffeeshops voor de pas. Zo sloten veel coffeeshops in Maastricht uit protest hun deuren.