'Flashflood Limburg zeldzaam voor Nederland'

De overstroming die enkele dorpen in het zuiden van Limburg zaterdagnacht even blank legde was een zogenoemde flashflood. Een voor Nederland zeldzaam verschijnsel waarbij het water net zo snel weer verdwijnt als het is opgekomen, legt een woordvoerder van Meteo Consult uit.

Door zeer hevige regenval in België kwam in korte tijd heel veel water in het riviertje de Gulp terecht. "Het is van hoger gelegen gebied naar beneden gestroomd. Als het water dan nergens heen kan, krijg je heel plotseling een overstroming." Zodra het teveel aan water door de straten en langs andere wegen is afgevoerd, is zo'n overstroming voorbij.

Tegen zo'n flashflood is volgens de woordvoerder weinig te doen. "Het gebeurt in landen rond de Middellandse Zee wel vaker. In Spanje heb je bijvoorbeeld aan de kust veel dorpen met smalle straatjes en daarlangs huisjes die tegen elkaar zijn gebouwd. Het water kan dan nergens heen en soms gaat er dan opeens een vloedgolf door de straten."

Daar is vooral kans op bij hevige regenbuien in de zomerperiode in gebieden waar het water niet weg kan. Dat kan door bergen komen, maar ook door bebouwing. "In Nederland is alles ook steeds dichter bebouwd en dan krijg je hier kans op."

Bij de overstroming vielen geen gewonden. Twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan, de hotelgasten werden ondergebracht op hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen liep het water een loods in.

Niet alleen het zuiden van Limburg had zaterdagnacht met wateroverlast te maken. Een hevig buiengebied trok langs de oostkant van Nederland door Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek. Plaatselijk kwam het water uit het riool omhoog. De brandweer moest meerdere keren uitrukken voor storm- of waterschade."Op sommige plaatsen viel in ongeveer anderhalf uur tijd vijftig millimeter regen. Normaal valt in de hele maand juli slechts tachtig millimeter."