Oscarwinnaar vindt dat schutter Aurora de gaskamer verdient

In het kielzog van de gruwelijke schietpartij in een bioscoop in Aurora, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, werden filmsterren en studiobonzen geconfronteerd met nogal vervelende vragen over geweld in bioscoopfilms. De verdachte schutter had, nadat hij was gearresteerd door de politie, geclaimd dat hij The Joker was. Ook bleek de roodharige gek een enorme fan te zijn van Christopher Nolan's The Dark Knight. Gelukkig lopen er in de filmindustrie nog een aantal mensen rond die hierover een uitgesproken mening hebben.

"Het feit dat het een Batman-film was heeft hier niks mee te maken; hij beweert The Joker te zijn, wat niet meer is dan een act, om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard," aldus de Oscarwinnende filmmaker William Friedkin, in een interview met The Hollywood Reporter. "Hij is niet gestoord. Dit was met voorbedachte rade. Hij kocht 6000 kogels! Hij was in staat om wapens en munitie aan te schaffen. Hij heeft dit opgezet. Hij plaatste boobytraps in zijn woning. Er is geen sprake van een stoornis, anders dan dat eenieder die iemand anders in koele bloede vermoordt gestoord is op dat moment. Hij moet de gaskamer in."

Friedkin, die destijds een Oscar won voor zijn klassieker The French Connection, gaf aan dat hij aan kon voelen dat Holmes' gestoordheid geveinsd is. Ook Pulitzer Prize-winnaar Tracy Letts heeft een mening over deze kwestie. "Iedereen die nu met een beschuldigende vinger naar ons gaat wijzen, in tegenstelling tot de mogelijkheid om 6000 stuks munitie te kopen, is niet helemaal bij zijn godvergeten verstand."

Ted Twitter