Superrijken ontduiken biljoenen aan belasting

Een groep van superrijken heeft een bedrag van zeker 21 biljoen dollar in belastingparadijzen gestald. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de organisatie Tax Justice Network, dat actie voert tegen belastingontduiking. Dat meldde zondag de BBC. De studie gaat uit van de situatie zoals die eind 2010 bestond.

Het bedrag van 21 biljoen dollar, ruim 17 biljoen euro (dat is 17.000 miljard euro), is meer dan de economieën van de Verenigde Staten en Japan bij elkaar. Volgens de auteur van het rapport, James Henry - een voormalig econoom van consultancybureau McKinsey, gaat het om een conservatieve schatting, en zou het ook kunnen gaan om 32 biljoen dollar. Regeringen lopen daardoor miljarden aan belastinginkomsten mis.

Het onderzoek, dat gebruik maakt van gegevens van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale regeringen, neemt alleen vermogen mee op bankrekeningen en in investeringsfondsen. Dat wil zeggen dat vermogen in vastgoed en zaken als jachten en auto's of kunst niet is meegenomen.