Microsoft lijdt eerste verlies sinds beursgang

Microsoft heeft voor het eerst sinds 1986 een nettoverlies geleden. Tussen 1 april en 30 juni was dit een nettoverlies van 492 miljoen dollar. Vorig jaar behaalde het bedrijf in dit kwartaal juist een winst van maar liefst 5,9 miljard dollar.

De drie belangrijkste redenen voor het verlies zijn een betaling aan het advertentiebureau aQuantive, afschrijvingen door Nokia voor Windows Phone en de terugloop van Windows-pc verkopen. Microsoft betaalde aQuantive 6,2 miljard dollar, maar het advertentiebedrijf leverde bijna geen advertentie-inkomsten op. Daarnaast betaalt Microsoft per kwartaal 250 miljoen dollar aan Nokia.

Windows doet het minder goed. De omzet is dit jaar met dertien procent gedaald. Consumenten kopen minder Windows 7-pc's en wachten liever op een Windows 8-pc. Daarnaast heeft Microsoft de omzet van 540 miljoen dollar naar het volgende kwartaal verschoven zodat ze dit kunnen gebruiken voor een kortingsactie: consumenten die tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 bepaalde Windows 7-pc's kopen krijgen de mogelijkheid om voor 15 euro naar Windows 8 Pro te updaten.

De Entertainment and Devices-divisie, waar de Xbox en Windows Phone onder vallen, zorgde in dit kwartaal ook voor een verlies van 263 miljoen dollar. Hier steeg de omzet met twintig procent naar 1,7 miljard dollar. De zakelijke afdeling behaalde een omzet van 6,3 miljard, een stijging van zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Microsoft Office is nu geïnstalleerd op meer dan één miljard pc's over de hele wereld.

Microsoft draait over het gehele boekjaar geen verlies, maar juist een winst van bijna 17 miljard dollar. Vorig jaar was dit 23,2 miljard dollar. De omzet over het hele jaar steeg van 69,9 miljard dollar naar 73,7 miljard dollar, een stijging van 5,4 procent.