Doden bij première Batmanfilm VS

Er zijn zojuist mensen gedood tijdens een nachtelijke première van Batman. Het gebeurde in Aurora, vlakbij Denver in de Amerikaanse staat Colorado.

Toen de film bezig was gingen er eerst rookbommen af waarna er geschoten werd, aldus de eerste berichten. Twee gemaskerde mannen zouden de daders zijn. Het dodental zou al zijn opgelopen naar tien, het aantal gewonden staat op 39. Naar verluidt is een verdachte al opgepakt, een tweede is nog voortvluchtig. De bioscoop en het aangrenzende winkelcentrum zijn inmiddels afgesloten.

The Dark Knight Rises, de laatste film uit de Batman-trilogie van regisseur Christopher Nolan, gaat vandaag wereldwijd in première.  

Update 11.25 uur

Inmiddels is bekendgemaakt dat er veertien doden zijn te betreuren bij de schietpartij, zo meldt 9 News. De zender is ter plaatse met een livestream.

Update 11.32 uur

De opgepakte verdachte heeft de politie te kennen gegeven dat hij explosieven heeft geplaatst in zijn woning, op de parkeerplaats van de bioscoop en in de bioscoop zelf.

Update 11.49 uur

Volgens ooggetuigen waren er ook kinderen zo jong als zes aanwezig bij de premiere van de film. Een andere man zei dat de betreffende bioscoop niet bekend staat als een van de veiligste in de stad, waardoor er vannacht drie politieagenten voor de bioscoop stonden te controleren. Volgens hem kwam de man erin zonder problemen omdat hij door zijn gehele zwarte outfit leek op de hoofdrolspeler van de film, Batman. Tot op heden zijn er vijftig gewonden naar het ziekenhuis vervoerd.

Update 12.22 uur

De politie heeft gezegd dat ze de mogelijke dader hebben gearresteerd. Het zou gaan om een actie van één man, er wordt niet gezocht naar een tweede dader. Ziekenhuizen hebben bevestigd dat het jongste slachtoffer zes jaar oud is, het jongetje is in zijn rug geschoten.

Update 12.30 uur

Om 19.00 uur Nederlandse tijd zal er een persconferentie plaatsvinden van de lokale politie.

Update 15.45 uur

Inmiddels is de identiteit van de dader bekendgemaakt. Het gaat om de 24-jarige James Holmes, ook afkomstig uit Aurora. Hij had drie wapens bij zich, waaronder een (semi)automatisch wapen. Het dodental is bijgesteld naar 12 en er zouden 50 gewonden in het ziekenhuis liggen. Het jongste slachtoffer is een jongetje van zes jaar.

Getuigenverklaringen stromen bij de politie binnen. Volgens een van de getuigen begon de man te schieten toen er ook net in de film geschoten werd. "We bleven gewoon naar de film kijken, pas later realiseerden we dat er ook echt geschoten werd. Toen brak er paniek uit", aldus getuige Chris Jones. Ook de eerste foto's (deze kunnen schokkend zijn) duiken op internet op.