Ruim 900 uitvallers op tweede dag Vierdaagse

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 908 wandelaars uitgevallen. Op de traditioneel zwaarste dag wisten 39.405 deelnemers wel de eindstreep te halen. Acht deelnemers werden woensdag door de organisatie gediskwalificeerd omdat ze zich niet aan de regels hielden.

"Op de tweede wandeldag ontmoeten veel lopers de man met de hamer weten wij uit ervaring", meldt een woordvoerder van de organisatie. Ook deelnemers die op de eerste dag maar ternauwernood de eindstreep haalden, haken traditioneel nog voor de tweede dag af. Het aantal afvallers lag dit jaar iets hoger dan de 868 deelnemers die vorig jaar opgaven op dag twee.

De organisatie besloot acht wandelaars te diskwalificeren. Zes wandelaars hielden zich niet aan de regels door een korter parcours af te leggen, twee militairen speelden vals door met een te lichte bepakking te lopen.

Ook medewerkers van het Rode Kruis hadden het de tweede dag 'loeidruk' met alle behandelingen, laat een woordvoerder weten. Het aantal deelnemers dat zich liet behandelen voor blaren was met 636 op de tweede dag bijna twee keer hoger dan op de eerste dag. Het aantal behandelingen door artsen liep met 148 flink op, net als het aantal massages, dat verdubbelde ten opzichte van dinsdag.

Een vrouw liep verwondingen op aan haar knie en elders op haar lichaam na een val. Berichten dat een over het parcours gespannen touw de val heeft veroorzaakt lijken niet te kloppen, zegt een woordvoerder van de Vierdaagse. "We hebben geen touw of gespannen koord gevonden."

De vrouw deed mee aan de afstand van vijftig kilometer. Ze viel rond 05.00 uur, toen ze ongeveer vijf kilometer had gelopen, in de buitenwijken van Nijmegen. "We betreuren het ten zeerste dat ze gewond is geraakt, helemaal als toch een touw gespannen was."

Vanwege de vele buien die voor de derde dag van het wandelevenement zijn voorspeld, adviseert de organisatie voor donderdag een ventilerende poncho te dragen. Omdat ook de wind behoorlijk kan opsteken wordt verder gewaarschuwd voor onderkoeling. Met name op rustplaatsen moet daarvoor gewaakt worden, weet een woordvoerder van het Rode Kruis.