Tbs'er is twee weken spoorloos na verlof

Een tbs'er is twee weken spoorloos geweest, nadat hij niet was teruggekeerd van zijn verlof uit een tbs-kliniek in Venray. De man meldde zich dinsdag pas weer bij de Limburgse tbs-kliniek de Rooyse Wissel, laat een woordvoerder van de instelling weten.

Wat de man in de tussentijd heeft gedaan en waar hij heeft gezeten, wil de instelling niet kwijt. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie zwijgt hierover.

Bij de kliniek zijn vaker tbs'ers niet op tijd teruggekeerd. Vorig jaar gebeurde dat acht keer, in de vier jaren daarvoor veertien keer. Elk jaar zijn er tienduizenden 'verlofbewegingen' vanuit de dertien plekken in Nederland waar tbs'ers worden behandeld. Vorig jaar ontsnapten er 37 aan hun begeleider. Mogelijk speelt mee dat De Rooyse Wissel een relatief grote kliniek is, waardoor de kans op onttrekkingen groter is.

In de afgelopen vijf jaar zijn twee tbs'ers erin geslaagd uit een kliniek te ontsnappen. In 2008 gebeurde dat vanuit de Groningse Van Mesdagkliniek en in 2010 vanuit de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Beide vluchters werden snel gepakt en pleegden in de tussentijd geen misdrijf.