Mariniers op schepen een derde goedkoper

De prijs voor het beschermen van koopvaardijschepen door mariniers tegen piraten gaat omlaag van 8300 naar vijfduizend euro per dag. Daardoor lopen de kosten voor Defensie bij de inzet van 175 zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) op met maximaal 8,1 miljoen euro in 2013. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Met de verlaging komt Hillen tegemoet aan reders, die vrezen dat hun concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse koopvaardijschepen verzwakt door de beveiligingskosten. Andere overheden staan de inzet van goedkopere private bewakingsbedrijven toe.

Verladersorganisatie EVO reageert vrijdag verheugd. "De veiligheid van de bemanning, het schip, de lading en dus de handel is het meest gebaat bij betaalbare bewaking van overheidswege."

Hillen laat vrijdag verder weten dat Defensie de afgelopen drie maanden zeventien aanvragen kreeg voor de inzet van een VPD aan boord van een kwetsbaar zeetransport. Daarvan zijn er uiteindelijk vijf daadwerkelijk doorgegaan, waarbij zich geen incidenten voordeden.

Een aanvraag voldeed niet aan de criteria. Zeven aanvragen werden ingetrokken, in vijf gevallen omdat de kosten te hoog waren. Bij de overige vier bleek de aanvraag te laat te zijn ingediend om nog beveiliging van mariniers in te zetten.


Inzet mariniers op schepen een derde goedkoper (Foto: Novum)