VVD stijgt na presentatie program, PVV zakt weg

De VVD heeft na de presentatie van zijn verkiezingsprogramma een sprongetje gemaakt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van premier Mark Rutte kreeg er drie zetels bij en is met 29 zetels na de SP de grootste partij. De SP verliest een zetel, maar houdt er 31 over.

Het programma van de VVD, waarin 24 miljard wordt bezuinigd, wordt goed ontvangen door de achterban. Ook bij de voor de partij succesvolle verkiezingen van 2010 werd het program gewaardeerd.

De onrust door opstappende Kamerleden heeft de PVV drie zetels gekost en staat nu op 20. De partij zag Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven ontevreden vertrekken en na de bekendmaking van de kandidatenlijst voor de verkiezingen splitste ook Jhim van Bemmel zich af.

D66 en GroenLinks verliezen beide een zetel en houden er respectievelijk zeventien en vijf over. De PvdA krijgt er een zetel bij en staat daarmee op 19 zetels, nog altijd elf minder dan momenteel in de Tweede Kamer. Ook het CDA en de ChristenUnie krijgen er een zetel bij. Het CDA staat nu op veertien, de ChristenUnie op zeven.