Schrijver Gerrit Komrij (68) overleden

Gerrit Komrij is overleden. Dat meldt de familie van de schrijver en dichter aan de NOS. Komrij is 68 jaar oud geworden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Komrij werd geboren in 1944 in Winterswijk. Hij debuteerde als dichter, was criticus en televisierecensent en schreef diverse essays en romans. Hij vertaalde daarnaast veel literair werk en schreef ook liederen en toneelstukken.

In 1968 verscheen het debuut van Komrij, de poëziebundel Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten. In totaal publiceerde hij zo'n vijftien bundels, die in 2004 gezamenlijk onder de titel Alle Gedichten Tot Gisteren verschenen.

De eerste roman van Komrij, het autobiografische Verwoest Arcadië, verscheen in 1980. Daarna volgden onder meer de bekende werken Over de Bergen, Dubbelster, De Klopgeest en Hercules. In 1976 was Komrij een jaar lang televisierecensent voor NRC Handelsblad.

Komrij won tijdens zijn leven verschillende prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1993 en de Gouden Uil in 1999. Hij was van 2000 tot 2004 dichter des vaderlands. Vorig jaar ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden.

Tot 1984 woonde Komrij in Amsterdam. Daarna verhuisde hij naar Portugal, waar hij tot zijn dood woonde.