VVD wil niet bezuinigen op ruimtevaart

De VVD wil de aangekondigde bezuinigingen op de ruimtevaart terugdraaien. De partij vindt het 'doodzonde' als de Nederlandse bijdrage omlaaggaat, laat Kamerlid Afke Schaart woensdag weten. Bovendien loopt Nederland opdrachten mis en gaan er mogelijk banen verloren.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondigde vorige week aan dat de Nederlandse bijdrage omlaaggaat van honderd naar 63 miljoen euro per jaar. "We moeten deze kip met gouden eieren niet slachten, maar juist sterker maken. Tenzij we willen dat André Kuipers de laatste Nederlander in de ruimte was", zegt Schaart in een reactie. "Bovendien gaat het niet om buitenaardse bedragen."

Volgens de VVD loopt Nederland de kans om opdrachten mis te lopen en gaan kennis en technologie verloren. "Ook de banen van de 2700 mensen die werken bij het Europese centrum voor ruimtevaart in Noordwijk zijn in gevaar."

Schaart vindt dat Verhagen beter kan bezuinigen op energiebeleid. "Hier is voor de komende jaren anderhalf miljard euro gereserveerd, maar de helft daarvan ligt nog nutteloos op de plank."


VVD wil niet bezuinigen op ruimtevaart (Foto: Novum)