Tweedehands digitale software mag verkocht worden

Het Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie, heeft besloten dat tweedehands digitale software verkocht mag worden. De houders van het auteursrecht mogen zich niet verzetten tegen verdere distributie en moeten zelfs meewerken aan de verkoop.

Deze uitspraak is het resultaat van een geschil tussen UsedSoft, een bedrijf dat tweedehands licenties van Oracle verkoopt, en Oracle zelf. Oracle maakt vooral software om databases te beheren. Het was voorheen verplicht om een licentie van het bedrijf te kopen om een programma te mogen gebruiken, maar volgens het hof hebben ook kopers van tweedehands software nu het recht op gebruik zonder licentie.

In het arrest staat onder andere ook dat kopers van tweedehands software toegang moeten krijgen tot een download van het programma. Via de site van de houder van het auteursrecht moeten kopers het programma en alle bijbehorende updates kunnen downloaden.

Na de eerste verkoop van een licentie verliest de houder van het auteursrecht het recht op distributie. Bedrijven kunnen dus na de verkoop niet meer bepalen wat iemand doet met een kopie van hun programma. Als een persoon besluit hun eigen kopie van het programma te verkopen, moeten ze hun eigen exemplaar wel vernietigen als de verkoop is afgerond.

Op 1 april grapte het bedrijf Valve al dat het online-distributiesysteem Steam de mogelijkheid zou krijgen om tweedehands games te verkopen. Het lijkt erop dat ze deze mogelijkheid nu ook echt moet gaan toevoegen.

Om het volledig arrest van het Hof van Justitie te lezen kun je hier klikken.