Amerikaanse blusvliegtuigen aan de grond

De crash van een blusvliegtuig van het Amerikaanse leger heeft ertoe geleid dat zeven andere vliegtuigen van de luchtmacht die hielpen bij de bestrijding van de natuurbranden in de Amerikaanse staten South Dakota, Wyoming, Montana en Colorado aan de grond worden gehouden. De bestrijding van de bosbranden ondervindt hiervan ernstige hinder.

Een C-130 van het Amerikaanse leger, uitgerust met een speciaal systeem om branden te blussen, werd zondag ingezet in North Carolina toen het neerstortte. Ten minste een bemanningslid kwam daarbij om het leven en anderen raakten gewond. Het leger besloot daarop de zeven andere C-130's die worden ingezet voor bluswerkzaamheden aan de grond te houden, totdat onderzoekers duidelijkheid hebben over de oorzaak van de crash.

Een woordvoerder van het leger verklaarde dat niet duidelijk is wanneer de toestellen weer worden ingezet. Als gevolg hiervan moet de Amerikaanse Forest Service de bestrijding van de branden anders gaan aanpakken. Branden die mensenlevens in gevaar brengen krijgen de hoogste prioriteit. Daarna volgen branden die dorpen en infrastructuur bedreigen. Als laatste worden branden aangepakt die de natuur bedreigen.


Amerikaanse blusvliegtuigen aan de grond (Foto: Novum)