André Kuipers lachend uit capsule gehaald

André Kuipers is na een goed verlopen landing op de Kazachstaanse steppe lachend uit de Sojoezruimtecapsule gehaald. Na de Rus Oleg Kononenko duurde het even voordat toegesnelde medewerkers hem als tweede uit de capsule tilden. Kort daarna werd de Amerikaan Don Pettit uit de capsule getild.

Zodra Kuipers tevoorschijn kwam, steeg in de Space Expo in Noordwijk gejuich op. Onder de toeschouwers waren onder anderen zijn twee broers. De NOS volgde de landing en de nasleep vanuit Noordwijk op de voet.

De bemanningsleden werden op stoelen geplaatst, waarna Kuipers lachend naar de camera zwaaide. Zijn twee collega's keken minder opgewekt en waren minder beweeglijk. Al snel kreeg Kuipers een satelliettelefoon in de hand gedrukt. Het was niet direct duidelijk met wie hij contact had, maar zijn broer vermoedt dat hij met zijn vrouw belde.

Op Twitter regent het inmiddels welkomstboodschappen voor de astronaut die 193 dagen in de ruimte zat. Ook prins Willem-Alexander feliciteert Kuipers. "Welkom veilig terug op aarde. Nederland is trots op uw unieke prestatie."


André Kuipers lachend uit capsule gehaald (Foto: Novum)