Honderden huizen in de as in Colorado

Een niet te temmen brand in de Amerikaanse staat Colorado heeft honderden huizen in de as gelegd. Tienduizenden bewoners zijn gevlucht. Ook elders in het kurkdroge westen, zoals Montana en Utah, hebben branden tot evacuaties geleid.

Burgemeester Steve Bach van Colorado Springs kon nog geen exacte aantallen noemen, maar luchtfoto's van een getroffen wijk toonden honderden geheel of gedeeltelijk verwoeste woningen. Meer dan dertigduizend mensen zijn uit Colorado Springs en de omliggende heuvels vertrokken.

Het leger is de brandweer bijgesprongen, onder meer om de Amerikaanse luchtmachtacademie voor de vlammen te behoeden. President Barack Obama brengt vrijdag een bezoek aan Colorado om de brandbestrijders voor hun inzet te bedanken; Colorado is ook een belangrijke staat in de presidentsverkiezingen in november.

Door een steeds draaiende wind hadden brandbestrijders donderdagochtend de grootste moeite om een brand in Waldo Canyon in Colorado Springs in bedwang te houden. Gouverneur John Hickenlooper gaat ervan uit dat de president een noodtoestandverklaring afgeeft, waardoor de staat meer federale hulp kan krijgen.

De hitte is zo intens en de rook zo dicht, dat de hulpdiensten niet kunnen vertellen hoe groot de schade precies is. De FBI heeft een onderzoek naar de brand ingesteld, maar kan nog niets zeggen over de oorzaak.


Honderden huizen in de as in Colorado (Foto: Novum)