CIDI vraagt om minuut stilte bij Olympische Spelen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat het NOC*NSF en het kabinet zich inzetten voor een minuut stilte bij de opening van de Olympische Spelen in Londen. Met die minuut moet het bloedbad bij de Spelen in München veertig jaar geleden herdacht worden.

De voorzitter van het IOC Jacques Rogge heeft eerder aangegeven niets in het voorstel voor de openingsceremonie te zien. Het CIDI heeft er bij NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en staatssecretaris van Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) op aangedrongen alles in het werk te stellen om de minuut stilte toch te houden.

In de Tweede Kamer vindt het pleidooi van het CIDI een gewillig oor bij de ChristenUnie. Volgens Kamerlid Joël Voordewind is het gepast de aanslag veertig jaar en tien Spelen later te herdenken. "De herdenking van deze aanslagen zou niet alleen getuigen van respect richting de nabestaanden van degenen die zijn omgekomen, maar ook van historisch besef."

Bij de Spelen van 1972 gijzelde een groep Palestijnen de Israëlische sporters. De gijzeling liep uit op een bloedbad waarbij de elf sporters, een Duitse politieman en vijf gijzelaars uiteindelijk omkwamen.