GroenLinks niet mild over eigen kandidaten

De kandidatencommissie van GroenLinks velt geen mild oordeel over de 25 kandidaat-Kamerleden die de partij vrijdag presenteerde. De lijst is een advies van de kandidatencommissie. De leden moeten zich er nog over uitspreken. In de omschrijving van de kandidaten op de website van de partij windt de commissie er af en toe geen doekjes om.

Kamerlid Arjan El Fassed, die op de negende plek van de advieslijst is gezet, mist volgens de kandidatencommissie 'de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie'. Tofik Dibi, die nadat hij de strijd om het lijsttrekkerschap verloor op eigen verzoek op de tiende plek is gezet wordt omschreven als een 'creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme. "Zijn solistisch optreden is tegelijk zijn kracht en in teamverband zijn kwetsbaarheid", vindt de commissie onder leiding van senator Tof Thissen.

Hoe lager op de lijst, hoe kritischer de omschrijvingen worden. Nummer veertien Dirk van den Bosch 'zou goed naar het Kamerlidmaatschap toe kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt'. De commissie vraagt zich af of de nummer vijftien Huri Sahin 'inhoudelijk al stevig genoeg is om direct de Tweede Kamer in te gaan'.

Volgens de kandidatencommissie beginnen de onverkiesbare plekken vanaf zestien. Nummer zeventien heeft 'onvoldoende ervaring' voor een Kamerzetel, het 'zicht op het politieke werk' van nummer negentien is onvoldoende ontwikkeld en de politieke kwaliteiten van de nummer twintig op de lijst 'komen lokaal beter tot hun recht dan op landelijk niveau'.

Bij de presentatie van de lijst sprak partijvoorzitter Heleen Weening evenwel van een 'mooie lijst, een goede mix van groen en sociaal, van ervaren mensen en nieuwe gezichten'. Ook lijsttrekker Jolande Sap zei vol vertrouwen de verkiezingscampagne in te gaan. "Ik ben ervan overtuigd dat we een fantastisch resultaat gaan neerzetten." Ze wilde niet zeggen hoeveel zetels haar partij gaat halen, maar mikt op 'veel meer dan we er nu in de peilingen hebben'. GroenLinks staat in de meeste peilingen op zes zetels.